Grondstoffen centrum

Grondstoffen scheiden: de moeite waard!

grondstoffencentrum

grondstoffen

Afval scheiden doe je niet voor jezelf, maar voor de toekomst, voor je kinderen.”  Aan het woord is Henk Leusink, manager uitvoering bij de NV MAK (Milieu Services AVR Krimpen aan den IJssel). “Het begint wel bij jezelf, thuis, bij de bron.  Plastic verpakkingsmateriaal, drinkpakken en blik, groente-, tuin- en fruitafval en papier gaan in de daarvoor bestemde containers thuis. Glas en textiel kun je naar de verzamelcontainers brengen, bijvoorbeeld op weg naar het winkelcentrum. Wat overblijft is een klein beetje restafval. Dat gaat in de ondergrondse container in je eigen buurt.”

Afval wordt grondstof 

Sinds de laatste aanpassingen heeft de milieustraat in Krimpen aan de IJssel maar liefst 26 grondstofstromen. Met recht is de naam veranderd in grondstoffencentrum. Leusink  is enthousiast over de veranderingen.  “We hebben een aantal stromen toegevoegd en ervoor gezorgd dat alles overzichtelijk is. Het is nu heel duidelijk waar welke grondstof gedeponeerd moet worden.”

Als je het goed doet krijgt elke grondstof een nieuwe bestemming

Leusink legt uit: “Alles wat niet thuis al kan worden gesorteerd, of naar een milieuparkje kan worden gebracht, hoort ergens in een container in het grondstoffencentrum. Duidelijke banners geven precies aan in welke bak jouw hout, hard plastic, textiel, ijzer of een van de andere grondstoffen thuis horen.

De 26 verschillende grondstoffen die MAK verzamelt, worden monostromen genoemd. Elke grondstof gaat naar een verwerker en krijgt een nieuwe bestemming. Ze maken er daar weer  bruikbare materialen van. Zo proberen we te komen tot een circulaire economie.”

De circulaire economie is een economisch systeem waarin ernaar wordt gestreefd om producten en grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. Dit in tegenstelling tot ons huidige lineaire systeem, waarbij grondstoffen worden gebruikt voor producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Een mooi voorbeeld
Jouw oude weggegooide matras wordt volledig gestript en gaat verder als ander nuttig materiaal.
Na aankomst bij de verwerker wordt de tijk verwijderd. De stof wordt gerafeld en tot nieuwe draden verwerkt, waarna het tot een lap wordt geweven. Van het polyurethaan, dat de ijzeren veren beschermt, worden isolatieplaten gemaakt die als demplaag voor bijvoorbeeld sportzalen worden gebruikt.

Weet je niet waar jouw afval naar toe moet? kijk op afvalscheidingswijzer.nl!

grondstoffen

Het kost wat extra aandacht, maar als iedereen meedoet, dan bereiken we ons doel!

Milieu Service AVR Krimpen aan den IJssel
Stormsweg 11, 2921 | LZ Krimpen aan den IJssel | Tel: 0180 530 730

grondstoffen

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *