Historische Kring; Burgerdijk

1920

Scheepsbouw in Krimpen

De Burgerdijkstraat en de Blijdendijkstraat

..… twee straten in Krimpen die ons herinneren aan wat ooit de grootste scheepswerf was in Krimpen: Van der Giessen.
De Burgerdijk werd in 1920 te water gelaten. Het schip was het eerste in een serie van vier schepen. Behalve de Blijdendijk maakten ook de Blommersdijk en Bilderdijk hiervan deel uit. Het waren stoomvrachtschepen, bestemd voor de Holland-Amerika Lijn. Het ontwerp, gemaakt op de tekentafels bij Van der Giessen, was zo’n succes dat er naast deze vier er nog vier werden gemaakt op andere scheepswerven in de omgeving.

Burgerdijk

De Burgerdijk werd op 10 februari 1940 getorpedeerd door een Duitse onderzeeër, de U58, op 15 mijl ten zuiden van Bishop Rock voor de kust van Cornwall, Groot Brittannië. Nederland was toen nog neutraal. Niettemin gaf de commandant van de U-boot , na inspectie van de papieren, het bevel de Burgerdijk tot zinken te brengen. De bemanning kreeg een half uur de tijd om van boord te gaan.

De Blijdendijk was al eerder aan haar einde gekomen. In 1930 brandde het schip volledig uit in het Suezkanaal.

Word ook lid!

Aanmelden kan via e-mail: informatie@historischekringkrimpen.nl

De Historische Kring Krimpen a/d IJssel spant zich in om zoveel mogelijk van de geschiedenis van Krimpen te bewaren zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren. Geïnteresseerd? Bekijk onze website.

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *