De Notaris: huwelijksvermogensrecht

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht anno 2017   

 

In deze bijdrage wil ik zeer globaal ingaan op de gevolgen van het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Het is nog niet bekend wanneer het wordt ingevoerd. Mr B. Zwaveling, notaris te Capelle aan den IJssel (Lint Notarissen)

huwelijksvermogensrecht

Hoe is het nu

In het huidige stelsel is het zo dat als men trouwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden, er automatisch een gemeenschap van goederen ontstaat, die alle vermogens (bezittingen en schulden) omvat, ongeacht of dit voor of tijdens het huwelijk is verkregen. Alles wordt dus gezamenlijk.

Hoe wordt het

In het nieuwe systeem zal het stelsel veranderen. Niet al het vermogen wordt gemeenschappelijk. Dat is alleen het geval met vermogen dat tijdens het huwelijk is verkregen. Het voorhuwelijkse vermogen blijft dus privé. Dit lijkt allemaal erg overzichtelijk, maar dat is het niet. De nieuwe wet bepaalt bijvoorbeeld dat erfenissen privé vermogen blijven. Echter een erflater kan bepalen dat een erfenis gemeenschappelijk wordt. Het probleem is dat er nu verschillende vermogens ontstaan, die na

verloop van jaren ook nog eens door elkaar kunnen gaan lopen, zodat privé vermogen opeens gemeenschapsvermogen wordt en andersom.

Een voorbeeld

A is getrouwd met B en A heeft € 100.000 geërfd. De erfenis valt in zijn privé vermogen. A en B kopen samen een huis voor € 400.000. Bij de bank lenen ze € 300.000 en A steekt zijn erfenis ook in dit huis. Het huis wordt van hen gemeenschappelijk. A krijgt in zijn privé vermogen een vordering op B, maar de schuld van B wordt van A en B gemeenschappelijk. Hieruit blijkt hoe complex het kan worden. Echtgenoten moeten een hele goede administratie gaan bijhouden van welk vermogen nu privé is en wat nu gemeenschappelijk is!

Erfbelasting

Een ander belangrijk gevolg van de stelselwijziging is

de erfbelasting. In het huidige systeem is al het vermogen gemeenschappelijk en dat levert bij overlijden een belastingvoordeel op voor de erfbelasting.

Nog een voorbeeld

Stel A en B gaan trouwen. A heeft een vermogen van € 1.000.000 en B heeft geen vermogen. In het huidige systeem valt het vermogen van A in de gemeenschap en dus is het voor de helft van B. A overlijdt. Zijn erfenis bedraagt € 500.000 en dat is lager dan de vrijstelling van
de erfbelasting (€ 640.000), dus betaalt B geen erfbelasting. In het nieuwe systeem blijft het vermogen van A in zijn privé vermogen vallen. A overlijdt. De erfenis van A is € 1000.000. B betaalt ruim € 60.000 erfbelasting!

Gelukkig kunt u ook in de toekomst bij uw notaris terecht om uw huwelijkse voorwaarden naar eigen inzicht te regelen.

lint notarissen, logo

lint notarissen, hallokrimpen, ondernemers

Vestiging Capelle aan den IJssel

Notaris mr. Zwaveling
Kanaalweg 5
2903 LR Capelle aan den IJssel
(Parkeren kunt u achter het kantoor)
Tel: 010 44 222 33

Vestiging Lekkerkerk

Notaris mr. L. van Veen
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
Tel: 0180 – 66 16 00

info@lintnotarissen.nl

Lint Notarissen vindt u ook in Bergambacht, Rhoon en Hoogvliet

Vestiging Krimpen aan den IJssel

Notaris mr. R.R. Rijnvis
Expeditieweg 1
2922 HN Krimpen aan den IJssel
U kunt zich melden bij de receptie op de eerste etage
tel: 0180 820220

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *