Kennismaken met de maakindustrie
Kennismaken met de maakindustrie

Kennismaken met de maakindustrie

LEERLINGEN MAKEN KENNIS MET DE MAAKINDUSTRIE

De leerlingen van groep 8 van basisschool het Mozaïek in Krimpen aan den IJssel konden zich vanochtend oriënteren op een technisch beroep in de maakindustrie. Wethouders Josien van Cappelle van Capelle aan den IJssel en Jaap Blankenberg van Krimpen aan den IJssel maakten een deel van het lesprogramma mee, dat door Peter de Vries van advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT samen met het lokale bedrijfsleven is ontwikkeld.

Technisch talent in moeilijk te vinden

Peter de Vries: “Het doel van dit lesprogramma is om jongeren te interesseren voor een technisch beroep in de maakindustrie. Daarbij kun je denken aan scheepswerven, metaalconstructiebedrijven en technische toeleveranciers, maar ook een liftenfabriek als Thyssen. Wethouder Jaap Blankenberg :

“Rondom de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas ligt op het bedrijventerrein de Stormpolder een groot centrum van onze (maritieme) maakindustrie. Bedrijven geven bij de gemeenten aan dat technisch talent moeilijk is te vinden. Aangezien technische bedrijven een grote positie innemen in de Nederlandse economie is dit een knelpunt. Daarom is het goed dat leerlingen op een toegankelijke manier kennismaken met dit mooie vakgebied.”

Techniek verplicht vak

In 2020 wordt techniek als vak in het basisonderwijs verplicht. Het project richt zich daarom op kinderen in de hoogste klassen van de basisschool. Het project bestaat uit een les op school en de mogelijkheid om op 3 september 2016 tijdens de open bedrijvendag een of meerdere bedrijven te bezoeken. Wethouder Josien van Cappelle: “Jongeren weten vaak niet hoe interessant en dynamisch de maakindustrie is. We hopen vandaag leerlingen te inspireren om te kiezen voor een bètaprofiel. Ons land staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzame energie, klimaatbeheersing, schaarste van grondstoffen en recycling. De oplossingen voor deze uitdagingen liggen in de bètahoek. Iedere scholier moet daarom met deze uitdagingen in aanraking komen om zo eerder te kiezen voor een technische vervolgstudie.”

Lesprogramma

De les startte met een inleiding over wat werken in de maakindustrie inhoudt. Een medewerker van Buijs Scheepswerven, één van de deelnemende bedrijven, vertelde vervolgens hoe een schip wordt gemaakt. De dag werd afgesloten met een opdracht; de groep die het meest lawaaiige apparaat op school kon vinden, won een mooie bidon met inhoud. De lessen worden in de periode mei t/m half juli gegeven op een aantal basisscholen in Krimpen en Capelle, te weten het Mozaïek, de Fontijn, de Shalomschool, OBS west, de Octopus, de Kortlandschool en de Admiraal De Ruyterschool.

Haven Rotterdam, HalloKrimpen

Wereldhavendagen

Gelijk met de wereldhavendagen op 3 september 2016 stellen verschillende bedrijven uit het gebied hun poorten open voor deze leerlingen. Zij geven een rondleiding of organiseren een doe-activiteit om de kinderen te laten zien wat werken in de maakindustrie betekent. Het programma voor deze dag en een overzicht van deelnemende bedrijven wordt half juni gepresenteerd.

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waardering)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *