Krimpense historie: Breekade

Fietsen langs de Breeka

Wie heeft er niet gefietst: het mooie fietspad langs de Breekade met er langs het brede water van de Lekkerkerkse Boezem.

 

breekade

Het polderlandschap is ontstaan door ontginning van moerassig veengebied. Breekade en Lansing (Lansing betekent landafscheiding) vormen grenzen tussen polders. De Breekade vormt de grens met Ouderkerk aan den IJssel. De Lansing vormt de grens met Krimpen aan de Lek. Ze liep vanuit het centrum tot aan Eetcafé (Breekade 20), dus bij het vroegere riviertje de Loet, het uiterste puntje van Krimpen a/d IJssel. Hier zijn heel oude bewoningsresten gevonden.

Naamgeving

Het gebied Krimpen (ambachtsheerlijkheid uit 1277) bestaat uit twee polders: Langeland en Kortland. Hun namen duiden simpelweg op de lengte van de percelen, die door afwateringssloten waren omgeven. Het perceel van Langeland was 2100 meter lang, en het perceel van Kortland maar 1400 meter.

 

Wilt meer informatie

De Historische Kring Krimpen a/d IJssel spant zich in om zoveel mogelijk van de geschiedenis van Krimpen te bewaren zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren.

Geïnteresseerd? Bekijk onze website. Hier kunt u zich ook aanmelden voor een nieuw lidmaatschap.

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Laden...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *