Krimpense historie: een markante loods

EEN MARKANT GEBOUW

Een bijzonder gebouw dat al van verre is te zien, is de constructie loods, die nu wordt gebruikt door IHC voor de bouw van schepen.

scheepswerf kleinDe loods kort na zijn oplevering in 1982

De loods werd op de scheepswerf aangeduid als “bolo”.

Begin jaren tachtig werd deze grote constructie loods gebouwd met staatssteun voor de scheepswerf Van der Giessen – de Noord. Het ontwerp is van architect W.G. Quist. Deze architect is onder meer bekend vanwege enkele spraakmakende gebouwen in Rotterdam, waaronder het Maritiem Museum en de nieuwe Rotterdamse Schouwburg.

De loods werd opgeleverd op 22 oktober 1982 en is 264 meter lang, 100 meter breed en 52 meter hoog. Tijdens de open dag was de belangstelling zo groot dat de hal anderhalf uur langer open bleef dan de bedoeling was.

Vooruitgang

De loods verbetert niet alleen de werkomstandigheden (niet meer in de regen, hagel of sneeuw) maar biedt ook de mogelijkheid om met steeds meer gecompliceerde en verfijnde technieken te werken. Secties worden voortaan kant en klaar afgeleverd.

Tentoonstelling

De Historische Kring Krimpen aan den IJssel heeft in 2013 een tentoonstelling gemaakt over de scheepsbouw in Krimpen. Er is ook een boekje van gemaakt met de titel “Te water”, uitgegeven bij AVW Vakpers BV en verkrijgbaar onder meer in het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard, IJsseldijk 312. In dit museum is nog veel meer te vinden over de geschiedenis van Krimpen en de Krimpenerwaard.

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Laden...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *