Krimpense historie: met de bus naar Gouda

Met de bus naar Gouda

“Moet je naar Gouda, dan stap je in de bus,

Is er geen plaats meer, dan pak je een lus.

Is er geen lus meer, dan pak je een touw.

Is er geen touw meer, dan loop je gauw”

Aldus een straatliedje in de jaren twintig.

Het gaat hier over de autobusdienst “De IJssel” van G. Stam, die in die jaren de buslijn naar Gouda verzorgde met de bus die op de foto staat. Die bus had een eigen gewicht van 2300 kg en was geschikt voor 18 personen of 1500 kg. Het was vaak heel druk op deze lijn. Vandaar het liedje. Er waren flinke leren lussen voor de staande passagiers en er was vlak onder het dak een stevig touw van voor naar achter voor die passagiers die ook geen lus hadden weten te bemachtigen.

Het was geen overbodige luxe.  Het was een hele kunst je staande te houden op de grinddijken vol met kuilen en bulten. Zonder touw of lus zou je zeker door de bus worden geslingerd als de chauffeur  voor iets of iemand moest uitwijken.

In de beginjaren was het extra spannend, omdat busondernemer Stam in felle concurrentiestrijd was gewikkeld met de heer Pek uit Ouderkerk, die op hetzelfde traject ook een busdienst exploiteerde. Deze strijd,  die enkele jaren heeft geduurd, leverde soms angstwekkende taferelen op als de bus van de ene ondernemer die van de concurrent het passeren belette.

bus

De Historische Kring Krimpen a/d IJssel spant zich in om zoveel mogelijk van de geschiedenis van Krimpen te bewaren zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren. Geïnteresseerd? Bekijk onze website.

Aanmelden als lid kan via e-mail: informatie@historischekringkrimpen.nl

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Laden...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *