Krimpense historie: Scheepswerf Buijs

Scheepswerf Buijs

Scheepswerf Buijs

 

De scheepswerf van Buijs is een succesvol familiebedrijf dat alle scheepswerven die rond 1900 in Krimpen waren gevestigd heeft overleefd.

Eigen onderneming

In 1859 verliet de scheepstimmerman Jan Buijs de scheepswerf van Van der Giessen om voor zichzelf te beginnen. Hij bouwde sloepen en roeiboten. Na zijn dood werd de werf voortgezet door zijn vrouw onder de naam Scheepswerf Wed. Buijs. Na haar dood in 1908 zetten de vier zonen Buijs het bedrijf voort. Inmiddels is de vijfde en zesde generatie aan de slag. Sinds 1976 heet het bedrijf Gebr. Buijs Scheepsbouw B.V.  

Scheepswerf Buijs ging met de tijd mee

De vierde generatie maakte in de jaren vijftig de overstap naar de ijzeren binnenschepen, eerst met reparatie en constructie van onderdelen. Later, in 1957, begon de scheepswerf met het verlengen van binnenschepen. Vooral in schipperskringen kreeg deze verlenging veel aandacht. Kleine, vaak onrendabele schepen konden op deze manier groter en dus weer rendabel gemaakt worden.

Het schip, de Eben Haëzer, eigendom van schipper A. Geneugelijk, werd met 8 meter verlengd waardoor de tonnage steeg van 145 ton naar 220 ton.

Op de foto is te zien hoe het schip na verlenging met een drijvende bok te water werd gelaten.

De Historische Kring Krimpen a/d IJssel spant zich in om zoveel mogelijk van de geschiedenis van Krimpen te bewaren zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren. Geïnteresseerd? Bekijk onze website.

Aanmelden als lid kan via e-mail: informatie@historischekringkrimpen.nl

Scheepswerf Buijs

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Laden...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *