Lint notarissen; Levenstestament

Het levenstestament

Mr B. Zwaveling, notaris te Capelle aan den IJssel (Lint Notarissen)

Stel u wordt wilsonbekwaam en als gevolg daarvan kunt u niet meer zelfstandig thuis wonen, maar het huis is nog wel van u. Dit moet dan verkocht worden, maar u kunt niet meer zelf tekenen en uw kinderen mogen dit ook niet namens u doen. Het gevolg is dat uw vermogen onder bewind gesteld moet worden en dat een bewindvoerder aangesteld wordt. Het aanvragen van bewind is een langdurige procedure en verloopt via de rechter. In de tussentijd kan uw huis niet verkocht worden. Bent u onder bewind gesteld dan mag de  bewindvoerder niet zelfstandig uw huis verkopen of namens u schenkingen doen om een lagere eigenbijdrage voor de WLZ (Wet langdurige zorg) te realiseren. In al deze situaties is toestemming van de rechter nodig en voor schenkingen geeft de rechter meestal geen toestemming. Een bewindvoerder moet jaarlijks rekening en verantwoording aan de kantonrechter afleggen over het door hem gevoerde bewind.

Vastleggen bij de notaris

Dit kunt u allemaal voorkomen door in een ‘levenstestament’ vast te leggen wie uw belangen moet behartigen indien u dat zelf niet meer kunt. Dit levenstestament maakt u bij de notaris.

Het levenstestament

Voor meer informatie over het levenstestament kunt u contact opnemen met uw notaris.

Een levenstestament heeft niets te maken met het normale testament. In een testament legt u vast wie van u moet erven. Het levenstestament is een notariële akte waarmee u tijdens uw leven voorziet in de situatie waarin u niet langer meer in staat bent zelfstandig te handelen. Het bevat naast een algemene volmacht ook uw wensen op het gebied van o.a. medische behandelingen. U wijst een vertrouwenspersoon aan die uw belangen behartigt.

Wie mag uw zaken regelen?

In de volmacht kunt u onder meer vastleggen wie uw huis mag verkopen, of er geschonken mag worden, wie bevoegd is om uw bankrekening te beheren en wie bevoegd is om uw administratie te doen. Kortom: het betreft een algemene volmacht, waardoor de gevolmachtigde alles namens u mag doen, tenzij u bepaalde dingen van de volmacht heeft uitgesloten. U kunt bijvoorbeeld uw echtgeno(o)t(e) of uw kinderen als gevolmachtigde aanwijzen.

Voor wat betreft de medische bepalingen moet u denken aan: wie overlegt namens u met de artsen, wie mag inzage hebben in (delen van) uw medisch dossier en wie mag beslissingen nemen? Ook bepalingen omtrent euthanasie of een behandelverbod kunnen worden opgenomen in het levenstestament.

lint notarissen, logo

lint notarissen, hallokrimpen, ondernemers

Vestiging Capelle aan den IJssel

Notaris mr. Zwaveling
Kanaalweg 5
2903 LR Capelle aan den IJssel
(Parkeren kunt u achter het kantoor)
Tel: 010 44 222 33

Vestiging Lekkerkerk

Notaris mr. L. van Veen
Korte Achterweg 11
2941EBR Lekkerkerk
Tel: 0180 – 66 16 00

Vestiging Krimpen aan den IJssel

Notaris mr. R.R. Rijnvis
Expeditieweg 1
2922 HN Krimpen aan den IJssel
U kunt zich melden bij de receptie op de eerste etage
tel: 0180 820220

Lint notarissen vindt u ook in Bergambacht, Rhoon, en Hoogvliet

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *