Notaris: Huwelijksvermogensrecht anno 2018

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht anno 2018

Het wetsvoorstel tot wijziging van het huwelijksvermogensrecht is onlangs aangenomen in de Eerste Kamer. De wijzigingen treden op 1 januari 2018 in werking. Deze wijzigingen gelden niet alleen voor een huwelijk, maar ook voor een geregistreerd partnerschap. Mr B. Zwaveling, notaris te Capelle aan den IJssel (Lint Notarissen)

huwelijksvermogensrecht

Wat houden deze wijzigingen in?
Het komt erop neer dat de huidige algemene gemeenschap van goederen wordt beperkt. Alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verkregen, wordt nu gemeenschappelijk en het vóórhuwelijkse vermogen blijft dus buiten de gemeenschap, met uitzondering van het vermogen dat er al samen was, zoals bijvoorbeeld een huis dat al op beider naam stond. In het nieuwe huwelijksvermogensrecht is wederom opgenomen dat als er tussen echtgenoten een geschil bestaat aan wie van hen beiden een ‘goed’ toebehoort en geen van beiden kan zijn recht op dit goed bewijzen, dit als gemeenschapsgoed wordt aangemerkt. Het is daarom nog steeds van groot belang dat men vóór het huwelijk via de notaris

vastlegt wie welk vermogen heeft en vervolgens dat echtgenoten daarna een goede administratie bijhouden. Het is echter zeer waarschijnlijk, dat velen dit in de praktijk niet zullen doen. Het gevolg is dat dan alsnog het vermogen, waarvan niet bewezen kan worden dat het aan één van beide echtgenoten toebehoort, geacht wordt van beide echtgenoten gemeenschappelijk te zijn. Dit kan bij een  echtscheiding tot grote problemen leiden, juist omdat dan dit vermogen alsnog verdeeld moet worden.

Een ander problematisch punt is het volgende. Stel dat A en B voordat ze gingen trouwen samen een huis hadden gekocht waarvan A voor 5/8 e deel eigenaar is en B voor 3/8 e . A en B gaan trouwen en maken geen huwelijksvoorwaarden.

 

Het gevolg is dat de woning in de gemeenschap valt en A en B opeens ieder voor de helft eigenaar zijn van de woning en dat was nu net niet de bedoeling, want A had bijvoorbeeld eigen geld in de aankoop van het eigen huis gestoken en B had geen eigen bijdrage geleverd. Dit hadden ze kunnen voorkomen door voor het huwelijk huwelijksvoorwaarden te maken. Voor echtgenoten die vóór 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, verandert er niets. Al het vermogen, ongeacht of dat nu vóór of tijdens het huwelijks is verkregen, is en blijft gemeenschappelijk. Uit het bovenstaande blijkt, dat het van groot belang kan zijn om vóór het huwelijk via de notaris huwelijksvoorwaarden te maken, ook onder de nieuwe wet.

lint notarissen, logo

lint notarissen, hallokrimpen, ondernemers

Vestiging Capelle aan den IJssel

Notaris mr. Zwaveling
Kanaalweg 5
2903 LR Capelle aan den IJssel
(Parkeren kunt u achter het kantoor)
Tel: 010 44 222 33

Vestiging Lekkerkerk

Notaris mr. L. van Veen
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
Tel: 0180 – 66 16 00

info@lintnotarissen.nl

Lint Notarissen vindt u ook in Bergambacht, Rhoon en Hoogvliet

Vestiging Krimpen aan den IJssel

Notaris mr. R.R. Rijnvis
Expeditieweg 1
2922 HN Krimpen aan den IJssel
U kunt zich melden bij de receptie op de eerste etage
tel: 0180 820220

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waardering)
Loading...