RZ Notarissen; Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen 

Het huwelijksvermogensrecht

Met ingang van 1 januari 2018 wordt het huwelijksvermogensrecht (ook bij  geregistreerd partnerschap) gewijzigd. Hieronder treft u een selectie aan van veel  gestelde vragen.

 

Wat verandert er per 1-1-2018?
U trouwt nog steeds in gemeenschap van goederen. Nu is alles nog gemeenschappelijk, maar vanaf 1-1-2018 is dat alleen nog het geval met het vermogen dat gedurende het huwelijk wordt verkregen. Vermogen van een van de partners van voor het huwelijk wordt niet gemeenschappelijk en dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen.

We trouwen in 2018 maar we bezitten al een huis in de verhouding 60% – 40% in 2017. Wat zijn de gevolgen?U trouwt in gemeenschap van goederen en dus alles wordt gemeenschappelijk (50-50). De reden: gezamenlijk bezit voor het huwelijk is dat ook erna ongeacht de eigendomsverhouding.  

Voordat we gingen trouwen in gemeenschap van goederen kochten we samen een huis aan (50-50). Ik heb € 60.000 eigen geld in de aankoop van het huis gestoken. Ik heb dus een vordering op mijn partner van € 30.000?
Zoals hierboven uitgelegd: het huis en de hypotheek vallen in de gemeenschap van goederen. De vordering blijft er buiten en de schuld aan u wordt gemeenschappelijk en dus gehalveerd tot € 15.000.

 

Ik heb een eigen bedrijf. Nu gaan wij trouwen.
Het bedrijf blijft van u, dit is voorhuwelijksvermogen. Indien de winst in het bedrijf (of de BV) blijft en uw partner niet in de zaak werkt, moet u tijdens het huwelijk aan de gemeenschap een redelijke, samen overeen te komen, vergoeding betalen. Start u een eigen bedrijf (of BV) tijdens het huwelijk, dan wordt dit gezamenlijk bezit.

Stel ik heb een vermogen van 1 miljoen en ik ga trouwen in gemeenschap van goederen.
In geval van overlijden betekent dit dat uw partner 1 miljoen erft en ruim € 60.000 aan erfbelasting moet betalen. Was u in 2017 getrouwd, dan betaalde uw echtgenote geen erfbelasting. De helft van het vermogen was immers al van haar.

Kun je in een testament vastleggen dat erfenissen privé moeten blijven?
Ja, een erfgenaam kan bij huwelijksvoorwaarden de ouderwetse gemeenschap van goederen invoeren. Dat scheelt veel geld aan erfbelasting. Voor schenkingen geldt hetzelfde.

 

Dus, voorkom onaangename verrassingen en maak passende huwelijksvoorwaarden aan bij de notaris!

1 ster2 sterren (No Ratings Yet)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *