Lint notarissen: volmacht

Volmacht,

wie moet uw belangen behartigen als u het zelf niet meer kunt?

lint notarissen, hallokrimpen

 

 

Stel u wordt ouder en kunt niet meer zo goed zelfstandig beslissingen nemen of stel dat u na een operatie niet meer zelfstandig kunt functioneren en dus ook niet meer thuis kunt wonen of stel dat u dement wordt maar dat u nog een eigen huis heeft. Zorg dat u een volmacht heeft geregeld.

 

Soms moet dan uw huis verkocht worden, maar u kunt vaak niet meer zelf tekenen en uw kinderen kunnen dit ook niet namens u. In die gevallen moet uw vermogen vaak onder bewind gesteld worden en worden vaak uw kinderen tot bewindvoerder benoemd. Het aanvragen van bewind is een langdurige procedure en verloopt via die rechter. Het duurt vaak een aantal maanden voordat het bewind is uitgesproken door de rechter. In de tussentijd kan niemand uw huis verkopen en bij de notaris in eigendom overdragen.

Schadepost door ontbreken van volmacht

Dit kan een aanzienlijke schadepost opleveren, want alle lasten zoals hypotheekrente, verzekeringen, onderhoud, gas, licht en water lopen wel door.  Is eenmaal het bewind uitgesproken en is er een bewindvoerder benoemd, dan mag deze bewindvoerder ook weer niet zelfstandig over uw vermogen beschikken. Hij kan dus niet zelfstandig uw huis verkopen of namens u schenkingen aan uw (klein)kinderen doen om zodoende een hogere eigenbijdrage voor bijvoorbeeld AWBZ te ontlopen. In al deze situaties is namelijk weer toestemming van de kantonrechter nodig en voor het doen van schenkingen geeft de kantonrechter geen toestemming, want die vindt dit niet in het belang van degene die onder bewind is gesteld. Verder moet de bewindvoerder ook nog eens jaarlijks rekening en verantwoording afleggen over het door hem gevoerde bewind aan de kantonrechter.

Testament

Dit alles kunt u voorkomen door reeds nu al na te denken over de vraag wie uw belangen moet behartigen indien u dat zelf niet meer kunt doen en door dit vast te leggen in een bij de notaris op te maken levenstestament.

Een levenstestament heeft niets te maken met het normale testament. In het normale testament legt u bijvoorbeeld vast wie van u moet erven als u bent overleden. Het levenstestament is een notariële akte die tijdens uw leven geldt. Het bestaat uit de combinatie van een volmacht en medische bepalingen.

In de volmacht kunt u vastleggen wie bijvoorbeeld uw huis mag verkopen, of en zo ja aan wie er namens u geschonken mag worden, wie bevoegd is om uw bankrekening te beheren en namens u betalingen te doen en wie bevoegd is om uw administratie te doen. Kortom: het betreft een algemene volmacht, waardoor de gevolmachtigde alles namens u mag doen, tenzij u bepaalde dingen van de volmacht heeft uitgesloten. U kunt bijvoorbeeld uw kinderen als gevolmachtigde aanwijzen of uw notaris of accountant of een andere vertrouwenspersoon.

Voor wat betreft de medische bepalingen moet u denken aan vragen wie namens u met de artsen moeten overleggen over zaken omtrent uw behandeling of aan wie u wenst dat artsen inzage geven in delen van uw medische dossier om mogelijke beslissingen te kunnen nemen. Ook bepalingen omtrent euthanasie of een reanimatieverbod kunnen worden opgenomen in het levenstestament;

Met betrekking tot het opgeven van medische zaken zijn er derhalve vele opties mogelijk.

Voor meer informatie omtrent het levenstestament kunt u contact opnemen met uw notaris.

Mr B. Zwaveling, notaris te Krimpen aan den IJssel (Lint Notarissen)

logo lintnotarissen

lint notarissen, hallokrimpen, ondernemers

Vestiging Capelle aan den IJssel

Notaris mr. Zwaveling
Kanaalweg 5
2903 LR Capelle aan den IJssel
(Parkeren kunt u achter het kantoor)
Tel: 010 44 222 33

Vestiging Lekkerkerk

Notaris mr. L. van Veen
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
Tel: 0180 – 66 16 00

info@lintnotarissen.nl

Lint Notarissen vindt u ook in Bergambacht, Rhoon en Hoogvliet

Vestiging Krimpen aan den IJssel

Notaris mr. R.R. Rijnvis
Expeditieweg 1
2922 HN Krimpen aan den IJssel
U kunt zich melden bij de receptie op de eerste etage
tel: 0180 820220

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waardering)
Loading...

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *